La un pas de un nou acord cu FMI

Misiunea FMI şi-a încheiat pe 15 iulie vizita de două săptămâni în Republica Moldova fără a ajunge la un nou program de finanţare.

Autorităţile, dar şi experţii Fondului Monetar Internaţional s-au arătat optimişti în ceea ce priveşte perspectivele. Discuţiile vor fi finalizate, pentru prima oară, la Washington. Şefa misiunii, Ivanna Vladkova-Hollar, spune, însă, că discuţiile vor urma în următoarele zile. Astfel, Republica Moldova a ajuns la un pas de semnare a unui nou program, după o întrerupere de peste doi ani şi jumătate.

Premierul optimist: Sunt convins că vom avea un Program de ţară

Prim-ministrul a declarat, la încheierea vizitei misiunii Fondului la Chişinău, că a fost obţinut tot ce era posibil la această etapă de negocieri, respectiv să se agreeze toate elementele principale ale programului.

„Dacă până acum spuneam că sunt optimist că vom avea un acord cu FMI, astăzi pot declara că sunt convins că vom avea un program cu Fondul Monetar Internaţional în termenul pe care ni l-am propus. Şi asta pentru că subiectele care urmează să fie clarificate sunt de natură tehnică”, a menţionat Pavel Filip.

Prim-ministrul se aşteaptă că peste 3-4 zile Washington-ul va anunţa, printr-un comunicat de presă, că există o înţelegere la nivel de experţi. “Avem această înţelegere între grupurile de experţi, care cuprinde, de fapt, nişte angajamente şi nişte măsuri foarte clare care trebuie îndeplinite până la şedinţa consiliului de directori ai Fondului Monetar Internaţional din octombrie de la Washington. Asta ar însemna implementarea acestor angajamente care sunt asumate de noi până în septembrie, astfel încât în octombrie să avem un acord cu FMI”, a mai subliniat premierul.

Pe lângă suportul financiar din partea FMI, care este important pentru Moldova şi se va ridica la 180 de milioane de dolari SUA, partea principală este programul de reforme convenit cu Fondul. „Valoarea expertizei şi a suportului pe care îl primim este chiar mai mare pe termen lung decât suma în sine”, a subliniat şeful cabinetului de miniştri.

Şefa misiunii FMI: Negocierile privind un nou acord cu FMI au progresat considerabil

Şi şefa grupului de experţi ai FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, este optimistă. Oficialul Fondului se arată satisfăcută de faptul că negocierile privind un nou acord cu FMI au progresat considerabil.

“Misiunea a avut discuţii productive cu Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei. În afară de aceasta, am avut întrevederi cu deputaţi, reprezentanţi ai sectorului bancar şi ai sectorului privat, cu reprezentanţi ai sindicatelor, cu membri ai comunităţii de donatori şi cu reprezentanţii societăţii civile. Discuţiile s-au axat pe perspectivele creşterii economice, politicile ce vizează sectorul financiar, sustenabilitatea finanţelor publice şi reformele structurale necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor. Misiunea şi autorităţile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI şi discuţiile au ajuns la o etapă avansată”, a menţionat reprezentantul Fondului.

Ea a adăugat că s-a convenit asupra unui şir de domenii de importanţă crucială, inclusiv “reformele menite să îmbunătăţească guvernarea corporativă şi să sporească transparenţa în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic şi atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte. Pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuţiile din Washington”.

După ce va exista un acord la nivel de experţi, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens deja de la Washington.

Oficiul de la Chişinău al FMI precizează că, de fapt, comunicatele de presă difuzate la finele misiunii cuprind declaraţiile personalului FMI cu privire la constatările şi concluziile preliminare făcute în urma vizitelor în statele-membre, care nu reflectă, în mod neapărat, punctul de vedere al Consiliului de Directori Executivi al FMI. Este clar, însă, că opinia Consiliului depinde în ultima instanţă de raportul prezentat de grupul de experţi. Iar acesta pare a fi unul pozitiv.

În comunicat se mai menţionează că la solicitarea autorităţilor Republicii Moldova, o misiune de experţi ai FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 5-15 iulie 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani, finanţat prin mecanismele de creditare ale FMI – Mecanismul de finanţare extinsă şi Mecanismul extins de creditare (în valoare de circa 180 milioane dolari SUA), pentru susţinerea programului de reformă economică a statului.

Ce spun experţii?

Reacţia experţilor financiari nu a întârziat să apară imediat după ce au fost făcute publice rezultatele vizitei misiunii FMI.

“Chiar dacă delegaţia care a purtat negocieri aici, la Chişinău, spune într-adevăr că sunt progrese, un rezultat final va fi numai după ce subiectul va fi discutat la Washington. Fondul va insista ca veniturile la buget să fie apropiate de cheltuieli, dar asta ţine de viitor. Până atunci Guvernul trebuie să rezolve problema ajustării legislaţiei financiar-bancare, să numească Consiliul de supraveghere al BNM, să numească viceguvernatorii, dar şi să lărgească pârghii­le Băncii Naţionale”, a scris într-o postare pe o reţea de socializare expertul IDIS “Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

El spune că, din comunicatul FMI se vede foarte clar că Fondul este îngrijorat de dependenţa politică a ANRE-ului şi de tarifele din sectorul energetic. În linii mari, Republica Moldova este văzută ca o piaţă fără reglementare energetică pentru că deciziile se iau politic. ANRE trebuie să fie matur, iar politicul să nu se implice în ajustarea tarifelor. Altfel spus, “în limba română” – ANRE trebuie neapărat să majoreze tariful la energia electrică.

Potrivit expertului, prim-ministrul are o misiune grea, rectificarea bugetului, adică reducerea cheltuie­lilor.

Veaceslav Negruţa, ex-ministru al Finanţelor, apreciază că misiunea FMI la Chişinău a luat sfârşit, doar tehnic, pentru că încă urmează câteva discuţii pe subiecte pentru care perioada 5-15 iulie n-a fost suficientă. “Avem un comunicat de la FMI: de încurajare şi mobilizare şi avem o declaraţie politică a guvernării, că-şi asumă toate cele convenite şi care urmează de finalizat în următoarele zile. Cert este că la această etapă doar un memorandum cu FMI mai poate impune aici, acestei guvernări, politici economice, financiare şi sociale coerente, precum şi anumite standarde de transparenţă, responsabilizare şi reforme. De aceea, este important ca acest memorandum să includă soluţionarea acelor probleme pe care exact această guvernare le-a generat şi tolerat în ultimii trei ani când Republica Moldova a fost ţinută departe de un memorandum cu FMI. Sper sa fie un nou program care să readucă transparenţă, încredere şi certitudine”, a mai subliniat expertul.

• • •

Republica Moldova nu are program cu FMI din primăvara anului 2013 când, după extinderea cu încă trei luni a acordului semnat în 2010, a ratat ultima tranşă în sumă de 76 milioane de dolari SUA din cauza că nu şi-a onorat angajamentele asumate.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.29 (650) din 20 iulie 2016