Investiţiile străine în R. Moldova – într-o creştere optimistă

Începând cu anul 2010 se remarcă sporirea interesului investitorilor străini vis-a-vis de posibilităţile oferite de economia naţională, fluxul investiţiilor străine demonstrând o sporire considerabilă. Potrivit rezultatelor pentru anul 2011, fluxul net al investiţiilor străine directe în economia naţională a constituit 274 mil. dolari SUA, ceea ce depăşeşte nivelul anului 2010 cu 38,8% şi reprezintă cel mai înalt ritm de creştere în ultimii patru ani.

Pentru acest an statul preconizează să atragă investiţii de cel puţin 23 de milioane de dolari din privatizări. Prognozele optimiste arată, însă, că acestea ar putea aduce investiţii de până la 100 de milioane de dolari. În altă ordine de idei, investitorii străini preferă să cumpere, în special, acţiuni ale societăţilor financiare, care deţin o cotă de aproape 30 la sută din plasamentele în capitalul social. Urmează industria prelucrătoare, sectorul de comerţ şi servicii de reparaţii şi companiile specializate în tranzacţii imobiliare. Cei mai mulţi investitori, care au cumpărat acţiuni ale companiilor din R. Moldova sunt din Uniunea Europeană, urmaţi de întreprinzătorii din CSI şi cei din ţările Americii de Nord.

Zonele economice libere (ZEL) prezintă o atracţie pentru investitorii străini datorită facilităţilor fiscale. În ZEL nu se plătesc TVA şi taxe vamale, iar investitorii sunt protejaţi timp de zece ani de schimbările legislative. Mai mult, legea prevede că investiţiile de peste 10 milioane de dolari sunt scutite trei ani de impozit pe venit, iar cele de peste 20 de milioane de dolari sunt scutite pe parcursul a patru ani.

Despre alte domenii preferate de investitorii străini, dar şi despre alte aspecte, citiţi într-un interviu cu Denis Jelimalai, director executiv al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova.

– În anii 2008-2009 am putut observa un declin privind investiţiile străine în R. Moldova, numărul acestora scăzând considerabil din cauza crizei economice. Ce arată cifrele privind gradul de investiţii pentru anul 2011 şi primele luni ale anului curent?

– Începând cu 2009 am avut un declin. Iar în 2011 avem cel mai mare trend crescător, cu 38,8%. În ultimii ani climatul investiţional al Republicii Moldova s-a ameliorat considerabil. În acest scop, au fost create condiţii necesare pentru atragerea investiţiilor. Creşterea a fost favorizată de stabilitatea politică şi macroeconomică, două aspecte foarte importante pentru investitorii străini. În acest timp au fost întreprinse o serie de activităţi la nivel de ministere. Pe de o parte, am început să valorificăm zonele economice libere, potenţialul cărora, în special al terenurilor disponibile, nu era valorificat suficient. Încă lucrăm la acest capitol. Pe de altă parte, în 2010 a fost aprobată legea cu privire la parcurile industriale, un alt mecanism de atragere a investitorilor străini, cu mai multe facilităţi fiscale. Parcurile industriale oferă facilităţi de infrastructură şi cel mai important este că parcul poate fi amplasat pe un teren care este cu destinaţie agricolă, dar care după ce îşi obţine statutul de parc industrial, îşi poate schimba destinaţia de activitate în domeniul construcţilor. Astfel, compania care administrează acest teren, ulterior îl poate achiziţiona şi deveni proprietar. De asemenea, edificiile de stat pot fi arendate cu reduceri de 30%. Dacă pe parcursul a 20 sau 30 de ani de închiriere sunt îndeplinite toate condiţiile, compania care arendează acest teren are posibilitatea să-l achiziţioneze la preţul zilei în care se semnează contractul de vânzare-cumpărare.

– Care sunt ţările cu cele mai mari investiţii în Moldova?

– Pe primul loc este Rusia, urmată de Cipru, SUA, Germania, Olanda. România începe să investească tot mai mult şi e ceva firesc pentru că de-a lungul timpului a fost unul din cei trei principali actori economici pe piaţa noastră.

Distribuţia geografică a investiţiilor străine directe acumulate în capitalul social, pentru principalele ţări (mil. USD, fără datele referitor la sectorul bancar) arată în felul următor: Rusia – 178; Cipru – 139,3; SUA – 125,5; Germania – 124,6; Olanda – 117,3; Italia – 103,6; România situându-se pe locul 7, cu 64,2 mil. USD; Franţa – 56; Turcia – 53,1; Elveţia – 51,6.

– Care sunt cele mai solicitate/favorabile domenii de investire?

– Dacă vorbim despre domenii, primordiale sunt sectorul financiar, industria prelucrătoare (aceasta e pe locul doi), comenzi cu ridicata, sectorul imobiliar, sectorul energetic. Mai exact, e vorba despre investiţii în activităţi financiare (28,7%); industria prelucrătoare (21,4%); comerţul cu ridicata şi amănuntul (16,9%); tranzacţii imobiliare (11,4%); energia electrică şi termică, gaze şi apă (9,6%), transporturi şi comunicaţii (5,4%); altele (3,4%); hotele şi restaurante (1,9%); agricultură, economia vânatului şi silvicultură (1,3%).

– Care sunt regiunile ţării preferate de investitorii străini?

– Preferinţele sunt împărţite pe regiuni după cum urmează:

zona de nord a ţării – Polonia (69%), Marea Britanie (25%), Cipru (3%), Rusia (1%), Italia (1%), Lituania (0,5%). Zona de centru este solicitată în proporţie de 29% de Marea Britanie, Bulgaria (12%), Rusia (10%), Liechtenstain (8%), Liban (6%). Iar zona de sud e preferată de Rusia cu 58%, Germania (38%), Turcia, România şi Ucraina, cu câte un procent fiecare.

– Cât este de permisivă legislaţia R. Moldova în privinţa investiţiilor străine? Legislaţia poate fi un obstacol privind investiţiile în domeniul agricol?

– În contextul concurenţei acerbe pentru investiţii la nivel global, guvernele naţionale şi locale întreprind acţiuni pro-active pentru a atrage şi a menţine investiţiile din partea companiilor internaţionale prin creşterea valorii şi numărului de stimuli fiscali şi financiari, astfel ca firmele să investească pe teritoriul lor.

Legea cu privire la Investiţiile Străine în Activitatea de Întreprinzător (2004) reglementează activitatea investitorilor străini în R. Moldova. Legea garantează repatrierea profiturilor şi protejează investiţiile străine. În toate sectoarele economiei, investiţiile străine şi cele naţionale sunt tratate în acelaşi mod, legislaţia curentă a Republicii Moldova fiind bazată pe nediscriminarea între investitorii naţionali şi cei străini.

În privinţa achiziţionării terenului agricol de către persoane străine, se lucrează la acest aspect în cadrul Ministerului Economiei. Cei străini nu vor avea posibilitate să cumpere terenuri, dar pentru companiile cu capital străin sau mixt sunt scoase restricţiile. Acum sunt cel puţin cinci formule legale pentru străini care au cotă parte într-o întreprindere mixtă sau cu capital străin sută la sută. Ideea este de a oferi companiilor posibilitatea de a administra acest teren în condiţiile în care, pe moment, suprafeţe de circa 40% din terenul arabil din R. Moldova sunt neprelucrate.

– Dintre investiţiile străine efectuate, câte (în cifre) dintre acestea sunt investiţii directe şi câte – împrumuturi?

– Potrivit unui raport al Ministerului Economiei, fluxul net al investiţiilor străine directe în economia naţională a constituit 274 mil. dolari SUA. Împrumuturile de la investitorii străini au însumat 142,87 mil. dolari SUA, dintre care 130,03 mil. dolari SUA sunt trageri efective şi 12,82 mil. dolari SUA au fost înregistrate în urma asumării datoriei de către investitorul străin direct. Rambursările efectuate de investitorii străini la împrumuturile acordate lor anterior de către agenţii economici rezidenţi au însumat 7,27 mil. dolari SUA.

Volumul maxim al intrărilor a fost înregistrat în capitalul social – 187,24 mil. dolari SUA, venitul reinvestit de nerezidenţi fiind evaluat la 94,42 mil. dolari SUA.

– Care a fost perioada de succes a investiţiilor străine în ţara noastră? Ce factori au determinat acest fapt?

– În 2008 am avut perioada maximă a fluxului net al investiţiilor străine, fiind înregistrat un flux net de 711,46 mil. USD. O scădere s-a înregistrat în 2009 (145,3 mil. USD) din cauza crizei economice mondiale. După care a început să crească treptat în fiecare an, având în 2010 un flux net în valoare de 197,41 mil. USD şi în 2011 – 274 mil. USD.

– De ce ar avea nevoie ţara noastră pentru a atrage cât mai mulţi investitori?

– Avem un potenţial investiţional pe care multă lume nu-l cunoaşte. Intenţionăm să reînnoim pagina web a MIEPO şi să plasăm informaţie utilă pentru investitori pe domeniile accesibile, adică proiecte investiţionale, unde investitorul va găsi date despre domeniul pe care îl interesează. Astfel, vom oferi informaţie clară şi vizibilă investitorului. De asemenea, avem un plan de acţiuni de promovare şi peste hotare. Avem şapte zone economice libere. Avem parcuri industriale pe care intenţionăm să le promovăm mai intens. De asemenea, acordăm asistenţă informaţională investitorilor străini la toate fazele.

– De ce ar trebui să ţină cont un investitor care intenţionează să vină în Republica Moldova cu investiţii?

– Ţara noastră se află între două pieţe mari, cea a CSI şi cea a UE cu care avem acorduri de comerţ liber. Adică noi, ca ţară, nu prezentăm un interes deosebit pentru investitori. În schimb, oferim un acces pe cele două pieţe, plus infrastructura şi facilităţile fiscale pe care le oferim şi forţa de muncă ieftină din ţara noastră.

– Putem vorbi despre ZEL ca despre un adevărat succes?

– În şapte zone economice libere sunt circa 160 de rezidenţi cu un număr total de angajaţi de 5800 de persoane, fiind în creştere cu 14% faţă de anul trecut. Volumul total al investiţiilor în zonele libere, pe parcursul întregii activităţi, la 1 ianuarie 2012 a constituit 145,9 mil. dolari SUA, dintre care în 2011 au fost investite 15,5 mil. dolari SUA. În comparaţie cu anul 2001 (33,8 mil. dolari SUA), volumul investiţiilor atrase în zonele libere a crescut de 4,3 ori.

Cristina Miron

Numarul ziarului: 
Nr.24 (444) din 13 iunie 2012