Încotro “merge” piaţa imobiliară din Republica Moldova?

Preţurile la apartamente şi la terenurile pentru construcţii sunt în scădere

Preţurile medii de ofertă a bunurilor imobiliare rezidenţiale din oraşul Chişinău au înregistrat o creştere neînsemnată în luna martie 2014, faţă de ianuarie curent, atestă datele Agenţiei Naţionale pentru Relaţii Funciare şi Cadastru.

Potrivit unei analize realizate pentru piaţa imobiliară a Republicii Moldova, preţurile medii solicitate de vânzători au crescut cu puţin de 1% pentru apartamentele cu o odaie şi casele de locuit şi au scăzut cu aproximativ 1% pentru apartamentele cu două şi trei odăi, în primele trei luni ale anului curent comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. În acelaşi timp, în această perioadă s-au diminuat preţurile pentru terenurile de construcţii din capitală cu 1,8% şi la spaţiile pentru oficii cu 4%.

Preţul apartamentelor este în uşoară creştere

Astfel, în ianuarie-martie 2014, preţurile medii de ofertă pentru apartamentele din capitală au fost următoarele: 1 odaie – 838 de euro pentru un metru pătrat, 2 odăi – 808 euro pentru un metru pătrat, 3 odăi – 763 euro pentru un metru pătrat, iar pentru casele individuale de locuit din or. Chişinău – 908 euro pentru un metru pătrat.
Casele individuale de locuit din Chişinău continuă să fie mai scumpe decât apartamentele. Astfel, preţul ofertei de vânzare a caselor individuale de locuit în Chişinău a ajuns în luna martie 2014 la nivelul de 932 de euro pe metru pătrat, cu aproape 50 de euro mai mult faţă de preţul solicitat la începutul acestui an.
Experţii imobiliari susţin că la ora actuală există o cerere mai mare faţă de casele cu suprafeţe mai mici de 200 metri pătraţi, însă spre vânzare sunt propuse multe case cu suprafeţe mari de 350-400 metri pătraţi.
Locuinţele cele mai ieftine rămân a fi cele din sectoarele Ciocana, Buiucani şi Telecentru, iar cele mai scumpe sunt în sectoarele Centru, Botanica şi Râşcani. Astfel, preţul mediu de ofertă, raportat la un metru pătrat, a constituit 880 euro în sectorul Centru, 830 euro – în sectorul Botanica, 830 euro – pentru sectorul Rîşcani, 810 euro – Buiucani, 804 euro – sectorul Ciocana şi 814 euro – pentru sectorul Telecentru.

Stabilitate pe piaţa oficiilor şi a spaţiilor comerciale

Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Relaţii Funciare şi Cadastru apreciază drept stabilă şi situaţia pe piaţa bunurilor imobile cu destinaţie comercială. Astfel, pe parcursul primului trimestru 2014 preţurile de ofertă la bunurile imobile comerciale din Chişinău au rămas constante faţă de trimestrul patru al anului 2013.
În particular, preţul mediu de ofertă a spaţiilor comerciale a constituit 924 euro pentru metru pătrat, în primul trimestru 2014. În ceea ce priveşte preţurile de ofertă a oficiilor din Chişinău, se observă o continuă scădere, astfel că preţul mediu de ofertă, în primele trei luni ale acestui an, a scăzut cu 4% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. Aşa se face că în ultimele şase luni, preţul mediu de ofertă a oficiilor din Chişinău s-a micşorat cu aproape 50 de euro şi a atins în martie 2014 nivelul de 803 euro pentru un metru pătrat.

Terenurile pentru construcţii se scumpesc în Chişinău şi se ieftinesc în afara capitalei

Aceleaşi date ale Agenţiei Naţionale pentru Relaţii Funciare şi Cadastru arată că terenurile pentru construcţii scoase la vânzare în Republica Moldova, cu excepţia capitalei, au atins în luna martie curent preţul de 1021 euro pentru un ar, nivel care este cel mai redus din ultimii doi ani. Conform Analizei pieţei imobiliare a Republicii Moldova pentru primul trimestru 2014, preţurile medii solicitate de vânzător au scăzut cu aproape 22 la sută faţă de luna martie anul trecut, când acestea au atins cel mai înalt nivel, 1313 euro.
Preţurile solicitate de vânzători au oscilat de la lună la lună. În ianuarie acestea au fost în medie de 1105 euro pentru un ar, în februarie au coborât la 1047 euro, iar în martie la 1021 euro pe un ar. Evoluţia costurilor în primul trimestru al acestui an a fost inversă celei din anul trecut, când au fost în creştere.
Pe de altă parte, terenurile pentru construcţii din oraşul Chişinău continuă să fie cele mai scumpe. Preţurile solicitate de proprietarii de terenuri pentru construcţii din municipiul Chişinău sunt de două ori mai mari decât cele din afara capitalei.
Astfel, datele Agenţiei Naţionale pentru Relaţii Funciare şi Cadastru relevă că preţurile la terenurile pentru construcţii din capitală au constituit în primul trimestru 18120 euro pentru un ar, fiind în creştere cu 1,8% faţă de trimestrul IV al anului 2013. În martie însă terenurile erau propuse spre vânzare la un preţ de 18350 euro per ar, faţă de 17806 euro în ianuarie.
Specialiştii cadastrali explică că diminuarea preţurilor de ofertă a terenurilor pentru construcţii se datorează factorului sezonier, iarna cererea la terenurile pentru construcţii fiind întotdeauna mai redusă.
Totodată, Agenţia Naţională pentru Relaţii Funciare şi Cadastru menţionează că preţul de ofertă se deosebeşte de preţul real al tranzacţiei, în funcţie de condiţiile tranzacţiei şi de abilitatea cumpărătorului de a negocia preţul.

Cum va evolua piaţa imobiliară în 2014

Specialiştii imobiliari sunt de părere că tendinţa de ieftinire a apartamentelor se va menţine şi anul acesta, prognozând o scădere a preţurilor de până la 5%. Acest fenomen va fi valabil nu doar pentru spaţiile locative de pe piaţa secundară, dar şi pentru apartamentele noi, precizează experţii imobiliari.
Aceste afirmaţii, însă, vin în contradicţie cu declaraţiile reprezentanţilor firmelor de constucţii, care susţin că nu intenţionează să reducă preţurile la apartamente, chiar dacă vânzările de locuinţe sunt în scădere, pentru că acestea şi aşa sunt reduse.

Сonstrucţia de locuinţe tot mai anemică

În R. Moldova sunt construite tot mai puţine locuinţe de la an la an. Aceasta rezultă din datele Biroului Naţional de Statistică, care atestă că în primul trimestru al acestui an, au fost date în folosinţă doar 463 de apartamente noi, în descreştere cu 13,7%, faţă de perioada similară a anului trecut. Suprafaţa totală a acestor locuinţe noi este de 59,8 mii metri pătraţi.
Conform statisticilor oficiale, cea mai mare parte a locuinţelor date în folosinţă în perioada analizată, mai exact 383 de case individuale, au fost construite din contul mijloacelor populaţiei. Însă, şi numărul acestui tip de locuinţe, la fel, a fost în scădere cu aproape 12%.
Distribuţia după mediul de rezidenţă arată, că din volumul total al locuinţelor, majoritatea (293 apartamente) au fost date în folosinţă în mediul urban şi doar 170 – în mediul rural. În acelaşi timp, “cota-parte a locuinţelor date în folosinţă în mediul rural s-a mărit cu 3,2 puncte procentuale”, subliniază Biroul Naţional de Statistică.
Este evident, că după o analiză a profilului regional, constatăm că cel mai mare volum al construcţiilor de locuinţe a fost înregistrat în municipiul Chişinău. Astfel, în capitală au fost date în folosinţă 258 apartamente noi, cu suprafaţa totală de 36,4 mii metri pătraţi (60,9% din volumul total al locuinţelor date în folosinţă în total pe ţară), fiind în descreştere cu 26,5% faţă de perioada respectivă a anului precedent.
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, fondul locativ al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2013 a constituit 80 163,4 mii metri pătraţi. Din acestea, localităţilor urbane le revin 31077,5 mii metri pătraţi sau 38,8% din volumul total al fondului locativ, localităţilor rurale – respectiv 49085,9 mii metri pătraţi sau – 61,2%. Gradul de asigurare a populaţiei cu spaţiu locativ pe un locuitor, în medie pe ţară, a constituit 22,5 metri pătraţi, în localităţile urbane – 20,9 metri pătraţi, rurale – 23,7 metri pătraţi.
La 1 ianuarie 2013 fondul locativ al Republicii Moldova număra 1316,8 mii apartamente, din care în localităţi urbane 548,7 mii unităţi, în localităţi rurale – 768,1 mii unităţi. Din volumul total al apartamentelor existente 10,5% revin apartamentelor cu o cameră, 32,3% – cu două camere, 36,2% – cu trei camere, 21,0% – cu patru şi mai multe camere. Cota preponderentă a locuinţelor se află în proprietatea privată a cetăţenilor şi persoanelor juridice, constituind 97,5% din totalul fondului locativ al Republicii Moldova.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.22 (542) din 11 iunie 2014