Igor Mocanu: „Fructele uscate reprezintă o afacere de perspectivă în R. Moldova”

Interviu oferit ziarului Capital Market de către Igor Mocanu, director de producţie la compania “Livada Organică”.

– Compania “Livada Organică” este un producător specializat ce oferă un sortiment variat de fructe şi legume deshidratate – vişine, gutui, pere, piersici, prune, roşii etc. De ce este nevoie pentru a deschide o astfel de afacere?

– E necesar de mult devotament, muncă, încredere şi creaţie. Cea din urmă cred eu este cea mai necesară pentru a pune în evidenţă resursele nevalorificate de pe meleagurile moldave.

– Cum a apărut ideea de a lansa această afacere cu fructe naturale uscate şi cum a evoluat pe parcurs acest business?

– De-a lungul timpului, fructele uscate moldoveneşti au fost poziţionate ca un colac de salvare. Buneii noştri uscau surplusul fructelor în pod pe sfoară, iar autorităţile, ca să nu arunce produsele agricole, le uscau, ca apoi să le „împingă” armatei ş.a.m.d. Echipa noastră, iniţial, a fost în căutarea metodei de a transforma conceptul de fructe şi legume seci în produs de lux, produs necesar şi produs benefic. Pentru noi e important nu doar profitul din afacerea cu fructe seci, ci şi deprinderea moldovenilor de a le consuma şi chiar de a se mândri cu asemenea produse autohtone, precum suedezii sunt mândri de marca lor Volvo!

– Care sunt avantajele şi dezavantajele unui astfel de business?

– Pe piaţa fructelor şi legumelor uscate, în general, dar mai ales pe piaţa R. Moldova încă este mare terenul de joacă. Putem crea şi modela diverse produse. Fructele seci se păstrează mult mai mult decât cele proaspete, fiind o alternativă perfectă pentru cele din urmă, având o aromă şi un gust concentrat. Mai ales că pot fi transportate mai eficient şi inofensiv.

Cel mai mare dezavantaj îl reprezintă lipsa pieţei de comercializare şi preţul înalt al utilajelor necesare la deshidratarea fructelor.

– Aţi beneficiat de vreun suport financiar pentru dezvoltarea afacerii?

– De la început am fost foarte norocoşi să avem alături un investitor activ, cu susţinerea căruia am depăşit frica de a experimenta. În prezent însă ne descurcăm cu forţe proprii.

– Pe lângă fructe şi legume uscate, ce alte produse mai oferă întreprinderea Dvs.?

– Produsul de la care a pornit totul a fost Tomatica (roşii seci, conservate în ulei). O perioadă am oferit şi un sortiment de condimente autohtone.

– Care a fost cea mai dificilă etapă în derularea afacerii?

– Pentru mine personal, faza cea mai complicată a fost atunci când am sesizat că sunt pe cont propriu şi că totul depinde de mine. Cu alte cuvinte, totul s-a schimbat când am depăşit bariera fricilor!

– Afacerea cu fructele uscate poate fi considerată una de perspectivă în R. Moldova?

– Sunt convins că aşa cum Macedonia primăvara devreme este renumită cu producţia sa de varză, la fel şi R. Moldova poate „înflori iarna” pe contul fructelor seci. Important este ca cetăţenii noştri să nu emigreze din ţară şi cel puţin fiecare al patrulea moldovean să fie sigur că poate face multe lucruri frumoase aici acasă!

– Denumirea companiei “Livada Organică” presupune produse naturale şi ecologice, obţinute fără îngrăşăminte chimice şi fără conservanţi. Cât de inofensivă este producţia Dvs.?

– Denumind „Livada” noastră „Organică” am încercat să gândim în perspectivă.

Optăm şi vom opta în continuare pentru produse sănătoase, fără fum, conservanţi, îndulcitori ş.a.m.d.

– Cum vă reuşeşte să vă convingeţi cumpărătorii că produceţi fructe şi legume organice de calitate?

– Locuitorii acestei ţări încă nu au uitat gustul adevărat al fructelor. Deseori, când aude preţul de comercializare la fructele uscate, potenţialul cumpărător este gata să plece, dar după ce le gustă, se răzgândeşte şi le cumpără.

– Ce tehnologii folosiţi la uscarea fructelor şi la ce temperaturi sunt deshidratate acestea, astfel încât să-şi păstreze proprietăţile naturale? Cum sunt ambalate acestea şi în ce condiţii sunt păstrate? Fructele uscate pe care le produceţi pot fi consumate instant sau necesită o spălare prealabilă?

– Nu o dată m-am convins că cele mai perfecte lucruri sunt şi cele mai simple. În procesul de uscare a fructelor şi legumelor o importanţă majoră este acordată selectării materiei prime.
Noi o alegem minuţios, să fie de calitate bună, bine spălată, după care o feliem cu grijă, de multe ori manual, o punem pe plase şi apoi o transportăm în uscătorii. La fel de important este şi procesul de monitorizare a fructelor în uscătorie, pentru că graba strică treaba. Am ales să ambalăm produsele în vid şi să le păstrăm la temperatură medie şi o umiditate a aerului de până la 75%. În aşa fel, acestea sunt protejate de dăunători, umezeală şi alte situaţii neplăcute.

Toate produsele noastre pot fi consumate fără prelucrare sau spălare adăugătoare!

– Dispuneţi de plantaţii şi livezi pentru producerea materiei prime sau aceasta este procurată de la producători?

– Din practică am concluzionat că e corect ca fiecare să se ocupe de lucrul său. Noi ne ocupăm de uscatul fructelor şi a legumelor şi ne străduim să fim buni pe segmentul dat. Ne bucurăm când constatăm că şi agricultorii procedează la fel. În primul an de activitate în domeniul uscării de fructe, am încercat să creştem unele legume, dar am avut unele dificultăţi şi am decis să ne ocupăm doar cu procesul de uscare.

– Ce fructe şi legume uscate propuneţi în momentul de faţă? Care dintre acestea sunt cele mai solicitate?

– La moment oferim roşii uscate şi conservate în ulei, mere, pere, prune, vişine, gutuie uscate. Cele mai solicitate de regulă sunt piersicii, pepenele galben, caisele, cireşele şi vişinele. De obicei, stocurile cu aceste fructe se epuizează foarte repede.

– În ultima perioadă, pe piaţa din R. Moldova apar tot mai mulţi producători de fructe uscate. Ce puteţi spune la capitolul concurenţă pe acest segment al pieţei locale?

– În ceea ce priveşte domeniul fructelor uscate, cred că producătorii autohtoni ar trebui mai mult să colaboreze decât să concureze, dacă ne dorim să avem contracte solide în afara ţării. Piaţa locală oricum este una limitată. Şi mai avem mult de muncit pentru a crea deprinderea de consum curent a fructelor uscate!

– Compania Dvs. a participat la mai multe expoziţii şi târguri. În cadrul acestora aţi reuşit să încheiaţi careva parteneriate externe?

– De la bun început am pornit pe drumul producerii de fructe uscate din perspectiva exportării acestora pe piaţa rusă. Însă nu a fost să fie. Am dus şi ducem tratative cu mai mulţi potenţiali parteneri, dar conştientizăm că mai avem multe de făcut pentru a fi mai credibili, cu oferte mai atractive.

– Ce planuri aveţi pentru perioada următoare?

– Ne aflăm în procesul de identificare a unor surse financiare, cu ajutorul cărora ne-am propus să înnoim baza tehnică a companiei, dar şi să îmbunătăţim aspectul produselor noastre.
De asemenea, suntem în permanenţă deschişi pentru noi parteneri şi investitori!
– Vă mulţumesc pentru interviu.

A discutat Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.14 (686) din 5 aprilie 2017