Hans Rosling ne-a arătat că datele statistice pot prinde culoare, chiar şi în Moldova

Renumitul statistician suedez, Hans Rosling a vizitat săptămâna trecută Chişinăul, unde a ţinut mai multe prelegeri cu titlul „Punct de Vedere Global: dezvoltarea socială şi economică a Republicii Moldova” şi a avut întrevederi cu oficialii moldoveni.

„Statistica este statul. Indicatorii statistici sunt elaboraţi în baza datelor adunate de la populaţie şi, respectiv, sunt un bun public. Informaţiile statistice stau la baza dezvoltării ţării şi sunt foarte importante pentru promovarea şi fundamentarea deciziilor în toate domeniile de activitate social-economică”, remarcă Hans Rosling. Statisticianul a mai spus că paginile-web ale birourilor naţionale de statistică din lumea întreagă constituie principalele surse de răspândire a datelor statistice către publicul larg.

Rosling este statistician specializat pe probleme de dezvoltare, fizician, profesor şi medic suedez. A devenit cunoscut prin felul său unic de abordare a cifrelor. La una dintre prezentările de la Chişinău a comparat datele de statistică cu muzica lui Chopin, afirmând că toate lucrurile în lume sunt cifre care pot fi compuse, asemeni octavelor. Pentru aceasta, spune el, există şi softuri.

Hans Rosling este unul dintre cei mai buni 100 de statisticieni ai lumii, conform unui clasament pe anul 2010. Teoriile lui risipesc mitul despre ţările lumii a treia. Potrivit lui Rosling, statele în curs de dezvoltare, la capitolele sănătate şi prosperitate, au o traiectorie similară celei pe care o parcurg statele dezvoltate, iar ascensiunea cu care se mişcă primele depăşeşte de două ori viteza cu care au înaintat statele dezvoltate. „Vreau să arăt că unei ţări nu îi este de ajuns să aibă un nivel înalt de educare. Voi sunteţi lideri la acest capitol, însă e foarte greu de compensat banii cu învăţământul. Aveţi nevoie şi de un Guvern bun, care să încurajeze micul business, iar pe cel mare să-l sancţioneze”, a opinat el, adăugând că carenţele ţării noastre pot fi uşor remediate.

Remarcăm că Hans Rosling a revoluţionat domeniul statisticii, transformându-l din unul plicticos în unul atractiv, promovând intens conceptul „Open data”. Printre cele mai cunoscute prezentări se numără „The Joy of Stats”, „The magic washing maschine” şi „Global population growth”. A elaborat, în comun cu fiul şi fiica sa, un soft de vizualizare a datelor de statistică, Trendalyzer, care a fost procurat de Google în martie 2007. Hans Rosling este co-fondatorul şi preşedintele Fondului Gapminder şi activează ca profesor pe probleme de sănătate mondială la Universitatea Carolina (Suedia).

Numarul ziarului: 
Nr.28 (397) din 13 iulie 2011