Guvernul Moldovei intenţionează să vândă pachetul acţiunilor de blocaj din Banca de Economii

Acestea sunt prevederile Listei obiectelor de stat pasibile de privatizare, care va fi discutată de Guvern în şedinţa din 11 septembrie. Astfel, vor fi vândute cele 13 172 436 acţiuni (33,3 la sută +1 acţiune) ale BEM care aparţin statului, cu valoarea nominală de 5 lei per bucată.

Astfel, valoarea totală a pachetului de acţiuni de stat în BEM la preţ nominal va costa circa 69,5 mil. lei. Totodată, potrivit experţilor, la vânzarea ar putea fi cerut un preţ mai mare. De menţionat că anterior statul a deţinut pachetul de control în BEM, care a avut probleme la capitolul capitalizare. Pentru soluţionarea problemei, comisia parlamentară specială a propus trei variante dintre care Guvernul a ales să cedeze controlul investitorilor privaţi. Pentru realizarea propunerii a fost organizată o emisiune suplimentară de acţiuni ale BEM în sumă de 80 mil. 249,7 mii lei, la care statul a refuzat să participe, iar cota statului s-a micşorat de la 56,13 la 33,38 la sută, proprietarul celui mai mare pachet de acţiuni, de 33,74 la sută, fiind compania Sisteme Informaţionale Integrate. Preşedintele BEM, Ivan Crivceanschi a menţionat că pachetul de blocaj care a rămas în proprietatea statului îi dă posibilitate să participe la administrarea băncii. De menţionat că Banca de Economii a figurat mulţi ani în Lista obiectelor de stat pasibile privatizării. Asupra deetatizării Băncii de Economii a insistat FMI, iar obligaţiunea de vânzare a acţiunilor BEM şi-a asumat-o încă Guvernul condus de Vasile Tarlev, în perioada guvernării PCRM.

Lista obiectelor pasibile de privatizare va fi aprobată de Guvern în şedinţa sa din 11 septembrie. Lista conţine 190 de obiecte de stat, care sunt supuse privatizării, inclusiv întreprinderi din sectorul energetic, ramura vinicolă şi tutun, sfera transportului şi comunicaţii, precum şi alte ramuri.

Astfel, se prevede expunerea la vânzare a întreprinderilor de stat: Reţelele Electrice de Distribuţie Nord şi Nord-Vest, CET-Nord, Centrala de la Costeşti, Moldtelecom, Air Moldova, Aeroport Catering, Aeroport Handling, Barza Alba, Aroma, Tutun-CTC, Vinuri Ialoveni, Glass Container Company, un şir de fabrici de conserve şi zahăr. De asemenea, vor fi vândute acţiunile în 12 întreprinderi de transport, Gara Nord, întreprinderile Unic, Floare-Carpet, Giuvaier, Vibropribor, Fabrica de sticla din Chisinau, Farmaco, Moldcinema. Se intenţionează vânzarea sanatoriului Constructorul din Chişinău, a sanatoriului Moldova din Truscăveţ şi Odesa, Sănătate din Sergheevca, a hotelului Chişinău etc.

După aprobarea listei, va fi lansat procesul de privatizare, atât prin concursuri investiţionale, cât şi prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei. Ministerul Economiei percepe procesul de privatizare ca pe o reformă structurală, scopul principal al căreia este eficientizarea activităţii acestor întreprinderi şi atragerea investiţiilor în dezvoltarea lor.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.34 (505) din 11 septembrie 2013