Guvernul ”strânge cureaua” pentru a acoperi deficitul bugetar

După ce guvernanţii au stabilit că deficitul bugetar din acest an se va ridica la circa 900 mil. lei, au decis să intervină cu rectificări la Legea Bugetului de Stat pentru 2012. Ministerul Finanţelor a prezentat o notă explicativă în care argumentează necesitatea modificărilor. Guvernul a aprobat la finele săptămânii trecute proiectul de rectificare a bugetului. Pentru a diminua deficitul bugetar, Guvernul a decis reducerea cheltuielilor pentru acest an. Proiectul aprobat de Guvern prevede că veniturile la bugetul de stat se vor reduce cu 334 de milioane de lei, iar cheltuielile bugetare vor scădea cu 425 de milioane de lei. Ca urmare, şi deficitul bugetar se va reduce până la 906 milioane de lei.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, spune că această situaţie a apărut din cauza veniturilor din TVA la import care vor fi mai mici cu circa 400 de milioane, iar alte 95 de milioane de lei nu vor fi încasate din accizele pentru băuturile alcoolice tari şi bere. La fel, alte 260 de milioane de lei vor întârzia să vină, în acest an, de la donatorii externi.

Pentru a recupera o parte din veniturile neîncasate, autorităţile vor să emită licenţe pentru telefonia mobilă 4G (această măsură va duce la creşterea veniturilor cu 300 mil. lei) şi să majoreze cu 30 şi 60 la sută (în funcţie de tipul de licenţă) taxa de licenţă pentru casele de jocuri de noroc. Ceea ce va aduce încă 40 milioane de lei în buget.

Totodată, au fost anulate majorările salariale pentru demnitari şi acordarea premiilor pentru funcţionarii publici. Pentru acest domeniu, este preconizată o diminuare a cheltuielilor de peste 100 de milioane de lei. La fel, statul intenţionează să micşoreze, cu peste 120 de milioane de lei, cheltuielile din domeniile sănătăţii, justiţiei, învăţământului şi apărării naţionale.

Majorările de TVA nu se opresc aici. Potrivit ministrului, TVA-ul la zahăr va creşte de la 8 la 20 la sută, ceea ce nu va duce la creşterea preţului pentru produs, a dat asigurări ministrul Veaceslav Negruţa. Cu 20 la sută va creşte şi TVA-ul la produse agricole, iar autorităţile intenţionează să introducă şi o taxă pentru străinii care vor utiliza şoselele. Deocamdată, nu se cunoaşte care va fi aceasta.

Pentru a explica mai bine traseul acestor decizii, trebuie să menţionăm că în primele luni ale anului 2012, veniturile au fost realizate sub nivelul preconizat, parţial, reflectând temperarea creşterii economice.

Astfel, evoluţiile din economie de la începutul anului s-au reflectat în mod direct asupra bugetului public naţional. Potrivit Ministerului Finanţelor, în primele 4 luni ale anului 2012, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 9492,5 mil. lei, cu 1147,7 mil. lei sau cu 13,8 la sută mai mult decât în perioada similară a anului 2011. Totodată, prognozele la venituri pe perioada ianuarie – aprilie curent au fost realizate cu 333,5 mil. lei sau cu 3,4 la sută mai puţin.

Totodată, partea de cheltuieli publice în aceeaşi perioadă s-a realizat în sumă de 10099,4 mil. lei, comparativ cu perioada respectivă a anului precedent, fiind în creştere cu 756,6 mil. lei sau cu 8,1 la sută.

Iată cum ar trebui să se întâmple mai exact reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor, după domenii, propuse de Ministerul Finanţelor:

Echitate fiscală
 •    Majorarea scutirilor personale şi tranşelor de venit impozabile la achitarea impozitului pe venitul salarial al cetăţenilor.
 •    Ajustarea cotei accizelor stabilite în sume fixe la inflaţia prognozată (5%).
 •    Majorarea cenzului de vârstă la importul autoturismelor de la 7 la 10 ani şi introducerea cotelor accizului mai mari pentru automobilele de 8,9 şi 10 ani (+5%, +10%, +15%).
 •    Introducerea vinietei – a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova pentru autovehiculele înmatriculate în alte ţări – astfel încât toţi cei care folosesc infrastructura rutieră să contribuie la costurile ei.
 •    Stabilirea cotei TVA de 20% pentru zahăr (de la 8%), la fel cum este pentru ulei, sucuri ş. a.;

Susţinerea mediului de afaceri
 •    Introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară cu restituirea diferenţei de 12% (20% cota nouă – 8% cota veche) în decurs de 45 de zile. Măsura va avantaja producătorul agricol intern faţă de importator, căruia nu i se va restitui o parte din TVA şi va susţine procesatorul de producţie agricolă care suporta această diferenţă până acum.
 •    Diminuarea cotei impozitului pe venitul din royalty (venit obţinut din drepturi de autor).
 •    Micşorarea termenului de aflare sub regim vamal a obiectelor plasate în leasing de la 7 la 3 ani (financiar) şi până la 1 an (operaţional), ceea ce va face companiile locale mai competitive în raport cu companiile străine.
 •    Stabilirea unui plafon de 100 de mii lei al veniturilor obţinute din activitatea în bază de patentă de întreprinzător. Măsura va diminua rolul economiei tenebre şi va duce la o concurenţă corectă între agenţii economici.

Eficientizarea administrării fiscale
 •    Anularea scutirii de TVA şi taxei vamale la importul mijloacelor fixe în capitalul social.
 •    Stabilirea cotei reduse a TVA de 8% (de la 6%) pentru gazele naturale şi lichefiate.
 •    Mărirea accizelor la articole de tutun şi băuturi alcoolice în vederea armonizării graduale cu sistemul european de impunere.
 •    Introducerea metodei indirecte de evaluare a veniturilor şi proprietăţilor impozabile.

Eficientizarea utilizării resurselor financiare publice
 •    Amânarea până în 2015 a termenului de intrare în vigoare a unor norme de majorare a salariului pentru unele categorii de bugetari.
 •    Modificarea modului de plată a îndemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă, pentru diminuarea abuzurilor făcute de unii angajaţi din contul bugetului de stat şi angajatorului.
 •    Diminuarea cotelor de defalcări la bugetele municipale Chişinău şi Bălţi de la impozitul pe venitul persoanelor juridice de la 50% la 30%, în urma preluării finanţării poliţiei municipale de către Bugetul de Stat.

Cristina Miron

Numarul ziarului: 
Nr.26 (446) din 27 iunie 2012