Constatul amiabil: Ce trebuie să cuprindă fotografiile şi/sau imaginile video de la locul accidentului?

Conform datelor furnizate de societăţile de asigurare care activează în Republica Moldova, în 8 luni ale anului 2023, din totalul de 5302 cereri de despăgubire depuse aferente accidentelor documentate prin procedura de constatare amiabilă, cca 15% de cereri au fost completate incorect.

Cele mai des întâlnite deficienţe vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor care nu reflectă complet circumstanţele producerii accidentului rutier.

În contextul mandatului de protecţie a drepturilor consumatorilor financiari, Comisia Naţională a Pieţei Financiare vine cu câteva referinţe privind fotografiile şi/sau imaginile video de la locul accidentului, pentru documentarea corectă a acestuia.

În particular, este important ca imaginile să cuprindă:
• Panorama generală a accidentului;
• Plăcile cu numerele de înmatriculare;
• Părţile avariate ale autovehiculelor;
• Urmele de frânare şi de cioburi la faţa locului, dacă există.

La efectuarea fotografiilor de la locul accidentului, poziţia vehiculelor accidentate nu se va schimba. În plus, pozele vor include, după caz, indicatoare şi marcaje rutiere de la locul accidentului.

Reamintim că, constatul amiabil este o procedură simplificată şi benevolă de documentare a accidentului de vehicule în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu daune materiale nesemnificative, valoarea cărora nu depăşeşte suma de 15 mii de lei. Procedura de constat amiabil este una opţională. În cazul în care niciunul din şoferi nu-şi recunoaşte vina sau prejudiciul material depăşeşte suma de 15 mii lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliţie.

Constatarea amiabilă poate fi încheiată numai în condiţiile în care:
• în accident au fost implicate numai două vehicule;
• ambele părţi sunt de acord să completeze şi să semneze formularul special „Constatare amiabilă de accident”;
• nu există persoane vătămate corporal sau decedate;
• nu au fost avariate şi alte vehicule/clădiri/bunuri;
• cererea de despăgubire urmează să fie depusă de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către societatea de asigurare unde a fost procurată poliţa RCA sau poate fi descărcat de pe site-ul CNPF.

Reamintim că procedura de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule a fost lansată în septembrie 2019. De la lansare, tot mai mulţi şoferi au apelat la procedura de constatare amiabilă. Din 2019 până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 mii de cereri de despăgubire în baza constatului amiabil, din care 25 600 de cereri au fost soluţionate. Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate, în perioada menţionată, în baza poliţei RCA a alcătuit 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluţionate prin procedura de constatare amiabilă.

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a elaborat un spot video cu privire la constatul amiabil, care poate fi vizualizat pe pagina de YouTube a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Această notă informativă este lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, marcată anual pe 15 martie.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.11 (1037) din 20 martie 2024