Companiile din Moldova trebuie să-şi îmbunătăţească managementul strategic

Acest lucru este prevăzut de proiectul Ameliorarea Competitivităţii II (PAC II), discutat pe 2 martie de către vicepremierul, ministrul Economiei din Moldova, Stephane Christophe Bride, cu o misiune a Băncii Mondiale. Proiectul mai prevede că pentru o concurenţă eficientă pe pieţele mari de desfacere, întreprinderile din ţara noastră trebuie să îmbunătăţească managementul financiar, calitatea produselor şi procesele de producţie.

Astfel, PAC II vine cu o serie de instrumente practice cum ar fi facilitarea accesului la finanţare şi lansarea unei linii de credit pentru sectorul privat. Ministerul Economiei, cu sprijinul PAC II, va implementa o serie de reforme ce au drept scop creşterea exporturilor şi sporirea competitivităţii sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM), perfecţionarea cadrului de reglementare a afacerilor şi crearea unui climat de afaceri sigur şi atractiv pentru investitori.
Experţii Băncii Mondiale au anunţat că vor oferi în perioada următoare un studiu în sfera exporturilor şi un set de recomandări pentru MIEPO, în vederea consolidării acestui sector. Totodată, vor oferi expertiza lor şi ODIMM printr-un studiu al pieţei pentru ca aceasta să dezvolte instrumentele necesare în funcţie de cerinţele mediului de afaceri.
Stephane Christophe Bride a apreciat parteneriatul constructiv dintre Ministerul Economiei şi Banca Mondială şi asistenţa oferită de această instituţie financiară, ce contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre prin sporirea capacităţii instituţionale în sectorul public pentru a implementa reformele necesare în vederea consolidării unui mediu de afaceri competitiv şi a unui climat investiţional atractiv.
Amintim că Moldova va primi 45 de milioane de dolari pentru derularea proiectului PAC II. Între altele, Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare va oferi Moldovei 30 mil. USD pe un termen de 30 de ani, cu o vacanţă la plată de cinci ani, o taxă unică de deservire de 0,25 la sută anual şi rată a dobânzii LIBOR plus marja fixă.
În acelaşi timp, Asociaţia Internaţională de Dezvoltare va oferi Moldovei un împrumut de 15 mil. de dolari pe un termen de 25 de ani, tot cu cinci ani vacanţă la plată cu o taxă unică de deservire de 0,75% anual. Rata dobânzii este de 1,25% anual. Scopul proiectului PAC II constă în creşterea competitivităţii exporturilor moldoveneşti şi reducerea presiunilor normative asupra businessului în Moldova.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.08 (578) din 4 martie 2015