CNPF şi participanţii pieţei de capital au organizat mai multe activităţi cu sloganul „Protejează-ţi banii, asigură-ţi viitorul”, în cadrul GMW 2024

Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi participanţii pieţei de capital au desfăşurat, în perioada 18-24 martie 2024, cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Educaţiei Financiare (Global Money Week (GMW)), mai multe acţiuni şi evenimente destinate îmbunătăţirii gradului de educaţie financiară la nivelul populaţiei, inclusiv a elevilor şi tinerilor.

Startul săptămânii a fost dat cu un eveniment special destinat antreprenorilor, menit să faciliteze o platformă de discuţii între CNPF şi reprezentanţii mediului de afaceri cu privire la oportunităţile de atragere a investiţiilor prin intermediul instrumentelor disponibile pe piaţa de capital. Sesiunea de informare, care a fost organizată în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, a unit peste 40 de reprezentanţi ai companiilor locale interesate de instrumentele financiare de atragere a investiţiilor.

„Educaţia financiară insuficientă şi cunoaşterea precară a instrumentelor pieţei de capital reprezintă impedimente serioase pentru dezvoltarea întreprinderilor din Republica Moldova. Atunci când se caută resurse de finanţare pentru proiecte de extindere sau iniţie­re a afacerilor, trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile de finanţare existente pe piaţa de capital autohtonă: acţiunile, obligaţiunile corporative sau crowdfunding-ul (mecanism nou, care presupune finanţare de până la un milion de euro)”, a declarat preşedintele CNPF, Dumitru Budianschi.

Activităţile derulate de autoritatea de supraveghere au continuat cu sesiuni de informare privind funcţionarea pieţei de capital şi protecţia consumatorilor de servicii financiare, destinate studenţilor ciclurilor de licenţă şi masterat de la Academia de Studii Economice din Moldova şi studenţilor ciclurilor de licenţă cu profil juridic de la Universitatea de Stat din Moldova. Tinerii au aflat despre particularităţile de funcţionare a pieţei de capital din Republica Moldova, instrumentele financiare existente pe această piaţă şi ce avantaje au companiile locale listate la Bursa de valori a Moldovei.

Sesiunile de educaţie financiară, derulate de CNPF sub sloganul „Protejează-ţi banii, asigură-ţi viitorul”, au continuat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Străşeni şi Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Sîngera şi au reunit peste 80 de liceeni în discuţiile despre investiţii şi instrumentele investiţionale oferite de piaţa de capital. Sesiunile de instruire s-au încheiat cu un quiz financiar, în cadrul căruia tinerii şi-au evaluat în mod distractiv cunoştinţele despre piaţa de capital.

De asemenea, unii participanţi profesionişti ai pieţei de capital au dat curs îndemnului CNPF de a organiza activităţi educative menite să contribuie la dezvoltarea abilităţilor cetăţenilor de planificare financiară corectă în funcţie de nevoi­le personale. În particular, „Bursa de Valori a Moldovei” SA a organizat o lecţie deschisă cu absolvenţii Colegiului “Alexei Mateevici” din mun. Chişinău, cu tematica “Despre educaţie financiară şi iniţiere pe pieţele de capital”. În cadrul acestui eveniment participanţii au fost familiarizaţi cu privire la importanţa cunoaşterii modalităţilor de gestionare a resurselor financiare; riscurile aferente fiecărui tip de instrument financiar; modalităţile de investire prin intermediul pieţei de capital; activitatea Bursei; miturile conceptului de investiţie pe Bursă.

La rândul său, FinComBank SA, în calitate de societate de investiţii, a relevat despre desfăşurarea cursurilor de educaţie financiară în şcoli, gimnazii, licee şi colegii; promovarea platformei de Educaţie Financiară #FinComEducation cu diverse module informative. De asemenea, de către societate au fost lansate şi promovate noi cursuri de educaţie financiară: „Cum să nu devii o victimă a fraudelor” şi „Cine poate solicita un credit şi ce trebuie să cunoşti despre acesta”.

Activităţi de educaţie financiară au fost desfăşurate şi de Eximbank SA, care şi-a propus organizarea online a ECO-Quiz-ului despre curiozităţi legate de bani şi economisire, destinat elevilor cu vârste cuprinse între 12-13 ani, precum şi susţinerea lecţiei publice “Istorii de succes de la antreprenori locali” pentru studenţii facultăţilor cu profil economic.

CNPF are un rol important în promovarea educaţiei financiare la nivel naţional, în calitate de partener al procesului de implementare a Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară, document care se află la etapa de elaborare de către Banca Naţională a Moldovei.

Notă: Săptămâna Internaţională a Educaţiei Financiare (Global Money Week) este o iniţiativă a OECD, la care au aderat 176 de ţări. În acest an, Global Money Week a fost marcată la nivel global în perioada 18-24 martie 2024.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.13 (1039) din 3 aprilie 2024