CNPF în dialog direct cu sectorul financiar nebancar

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) continuă discuţiile publice pe marginea proiectului Legii privind organizaţiile financiare nebancare. Vineri, a fost organizată o masă rotundă la care au participat jucătorii pieţei de creditare nebancară, inclusiv companiile de leasing.

Aprobat în decembrie de cabinetul de miniştri, noul proiect de lege se impune prin schimbările majore ajustate la realităţile pieţei. Cea mai esenţială modificare constă în definirea clară a organizaţiilor financiare nebancare, a creditului nebancar şi microcreditului.

În acelaşi timp, documentul indică univoc echivalenţa noţiunilor de credit nebancar şi credit. Atât CNPF, cât şi reprezentanţii organizaţiilor financiare nebancare sunt de părerea că este mai indicată doar utilizarea noţiunii de credit. Introducerea noţiunii de credit în Codul Civil ar exclude toate neclarităţile. Iurie Filip, membrul Consiliului de administraţie al CNPF a spus că au fost expediate propuneri în acest sens Băncii Naţionale, deocamdată însă n-a parvenit nici un răspuns. „În cazul în care reacţia BNM va întârzia, CNPF va merge independent cu un proiect de completare şi modificare a Codului Civil”, a precizat Iurie Filip.

Printre prevederile de bază ale noii Legi sunt activităţile permise de a fi efectuate de către organizaţiile financiare nebancare (OFN): acordarea de credite, inclusiv microcredite şi credite ipotecare, operaţiuni de factoring, leasingul financiar şi acordarea garanţiilor la creditele bancare şi nebancare.

În acest context, Iurie Filip a menţionat: „Viziunea de politici financiare ale pieţei care stă la baza legii, nu presupune ca la fiecare gen de activitate să fie introdusă autorizarea separată. Organizaţia care s-a înregistrat ca fiind instituţie financiară nebancară este în drept să practice orice gen de activitate permisă de lege”.

Documentul vine cu o precizare – organizaţiile financiare nebancare pot atrage fonduri rambursabile de la o persoană fizică numai în cazul în care aceasta este fondator (acţionar/asociat) al organizaţiei şi deţine o cotă de cel puţin 5% din capitalul acesteia. În rest, atragerea depozitelor, împrumuturilor, depunerile de economii sau investiţiile sunt catalogate drept interdicţii.

Şi la constituirea organizaţiilor s-au produs modificări. Astfel, a fost diminuat până la 7 numărul de zile în care autoritatea de reglementare şi supraveghere eliberează avizul prealabil de înregistrare a organizaţiei şi a fost introdusă o taxă de eliberare a acestui document. Procedura de înregistrare însă a rămas neschimbată, iar pentru introducerea datelor în Registrul de stat al organizaţiilor financiare nebancare nu se va percepe taxă. Trei regulamente sunt prevăzute pentru a simplifica activitatea OFN: Regulamentul privind prestarea serviciilor de organizare şi funcţionare internă şi cel privind mecanismele de soluţionare a pretenţiilor clienţilor. Normativele de constituire a provizioanelor urmează a fi prevăzute de un regulament separat al CNPF.

Alina Cebotariov a menţionat că procedura de control intern, gestiunea riscurilor şi auditul extern sunt obligatorii pentru organizaţiile ale căror active depăşesc suma de 50 mil. lei la finalul anului de gestiune. Ea a spus că doar nouă organizaţii de microfinanţare au atins această cifră mai mare de 70%.

De asemenea, prestatorii de servicii financiare nebancare vor fi obligaţi, conform noii legi, să respecte secretul nebancar care ţine de protecţia datelor cu caracter persoanl ale clientului.

S-a menţionat că mai mult de jumătate din companiile financiare nebancare dispun de un capital statutar şi profit suficient pentru a se conforma prevederilor proiectului de conformare la capitalul social minim.

Reamintim că capitalul social minim stabilit pentru organizaţiile care acordă microcredite este de 60 mii de lei, pentru cele care prestează servicii de creditare – 120 mii de lei şi 240 mii de lei pentru companiile care desfăşoară activitate de creditare ipotecară, leasing financiar.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.04 (424) din 1 februarie 2012