BNAA este divizat şi nu poate ajunge la un compromis

Disensiunile între companiile-membre ale Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), apărute încă în vara anului trecut, continuă. Lucrurile s-au complicat şi mai mult după şedinţa din 13 ianuarie curent, atunci când a fost numită o nouă conducere. Patru companii – Asito, Moldasig, Victoria Asigurări şi Donaris Vig – au contestat în instanţă decizia respectivă. Aceleaşi companii au cerut convocarea unei şedinţe extraordinare pentru data de 26 ianuarie. Dar nici de data aceasta, membrii BNAA nu au ajuns la un consens.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse două subiecte. Primul – aprobarea noului statut al Biroului, în conformitate cu modificările la Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule. Al doilea (şi cel mai sensibil) – discuţii despre decizia aprobată în şedinţa din 13 ianuarie. Atunci, cu votul companiilor Grawe Carat Asigurări, Moldcargo şi Moldova-Astrovaz a fost aleasă noua conducere a BNAA. Alte patru companii: Asito, Moldasig, Victoria Asigurări şi Donaris Vig, au boicotat şedinţa, ca ulterior să contesteze decizia în instanţa de judecată. Restul membrilor au fost reprezentaţi în şedinţa din 13 ianuarie de către jurişti în calitate de observatori.
“Noi, companiile care am fost prezente şi am votat în şedinţa din 13 ianuarie, considerăm că decizia luată este una absolut legală. Faptul că cele patru companii nu sunt de acord cu hotărârea respectivă, este doar o părere. Au toată libertatea să meargă în instanţă dacă nu sunt de acord”, a argumentat directorul companiei Moldcargo, Cristina Dolghi, după şedinţa din 26 ianuarie.
De cealaltă parte, Vitalie Bodea, directorul companiei Moldasig şi ex-preşedintele Consiliului de administraţie al BNAA, susţine că conflictul este unul serios şi loveşte în imaginea industriei de asigurări din Moldova. “Noi am propus, luni, în şedinţă să fie anulată decizia din 13 ianuarie. Mai mult decât atât, avem decizia instanţei, ca măsură asiguratorie, privind suspendarea hotărârii respective. Deci, funcţiile noii conduceri sunt suspendate până la decizia instanţei de fond. Opinia mea este că funcţiile de director executiv şi preşedinte al Consiliului sunt foarte importante şi ele trebuie susţinute, cel puţin, de o majoritate simplă”, a menţionat el.
Mihail Manoli, cel care a fost numit în funcţia de director executiv al BNAA, nu a comentat situaţia creată, însă a menţionat că discuţiile pe marginea subiectului sunt deschise şi că speră ca membrii Biroului să ajungă la un compromis. Potrivit lui, în şedinţa de luni s-a decis un lucru bun, care dă speranţe că statutul BNAA va fi aprobat. În acest scop, s-a decis crearea unui grup de lucru care va examina proiectul de statut, prezentat de patru companii şi va decide modificările de rigoare. După ce documentul va fi aprobat de membrii BNAA, acesta va fi transmis spre avizare Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).
Amintim că BNAA trebuia să prezinte CNPF statutul ajustat încă în noiembrie 2014. Deocamdată, nu este clar când anume documentul respectiv ar putea fi aprobat, însă se vorbeşte despre un termen rezonabil.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.03 (573) din 28 ianuarie 2015