Banca Naţională a Moldovei a sărbătorit 20 de ani de la fondare

Conferinţa internaţională “Calea de ieşire din criză. Rolul băncilor” s-a desfaşurat la Chişinău cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). BNM a fost creată prin decret prezidenţial la 4 iunie 1991, transmite MOLDPRES.

“Banca Naţională şi sistemul bancar au fost mereu în fruntea proceselor reformatoare, a proceselor de ajustare a legislaţiei, a normelor regulatorii, a standardelor în acest sistem la cele internaţionale, în speţă, la cele europene”, a declarat, în deschiderea conferinţei, Preşedintele interimar Marian Lupu.

“Această instituţie, care a atins astăzi vârsta majoratului în deplinul sens al acestui cuvânt, a avut o evoluţie firească şi deosebit de importantă pentru promovarea acelor politici economice şi financiare în Republica Moldova care se înscriau perfect în conceptul şi logica transformărilor economice începute în anii ‘90, dezvoltarea sectorului privat, crearea cadrului necesar pentru iniţiativa privată, integrarea Moldovei în circuitul economic internaţional, colaborarea cu instituţiile financiare internaţionale”, a mai spus Marian Lupu.

El a spus că anume Banca Naţională a fost instituţia care a avansat cel mai rapid şi mai eficient pe această cale.

“Banca Naţională merită cu adevărat să fie considerată unul din simbolurile importante ale independenţei ţării noastre, chiar dacă instituirea ei s-a produs până la adoptarea declaraţiei de independenţă”, a menţionat primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

El s-a referit la adoptarea deciziilor importante şi a proiectelor de lege ce au pus baza sistemului bancar din Moldova, Legea cu privire la BNM, Legea privind instituţiile bancare şi alte acte.

Am început practic de la zero crearea unei noi instituţii pentru Republica Moldova, fiind sprijiniţi de Fondul Monetar Internaţional, de România, a spus Leonid Talmaci, primul guvernator al BNM. “Am pornit fără capital propriu, fără rezerve valutare internaţionale, fără a avea legislaţia respectivă, chiar şi fără înzestrare tehnică sau tehnologică şi, într-un termen scurt, de doi-trei ani, am trecut de la o orânduire la alta”, a mai menţionat Talmaci.

El a declarat cu regret că s-a întârziat lansarea monedei naţionale, deşi totul era pregatit la mijlocul anului 1992, când se intenţiona înlocuirea rublei cu leul moldovenesc, în raport de 1 la 10. Din cauza că a existat o rezistenţă faţă de acest pas din partea Guvernului, moneda naţională a fost pusă în circulaţie abia la 29 noiembrie 1993, când inflaţia era de 2750%, la un raport deja de 1 la 1000.
Unul din cele mai grele momente a fost criza regională financiară din 1998, care a afectat şi sistemul bancar, a mai spus Talmaci.

“Banca Naţională, prin aceşti 20 de ani de muncă, de acumulare de experienţă, demonstrează că îşi face foarte bine treaba. Am trecut prin criza de la începutul anilor ‘90, am trecut prin criza din 1998, printr-o microcriză din 2006, am trecut prin criza din 2009 şi în toate aceste perioade dificile Banca Naţională a facut tot ce este posibil pentru a ieşi din criză cât mai repede şi a crea cadrul economic pentru dezvoltare”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul BNM a mai spus că Banca Naţională este o bancă demnă de o ţară europeană. Printre cele mai importante momente, el a enumerat punerea în circulaţie a monedei naţionale, diminuarea semnificativă a inflaţiei. “De la hiperinflaţia pe care am avut-o la începutul anilor ‘90, de peste 2000%, am ajuns să avem astăzi o inflaţie de 7%”, a menţionat Drăguţanu. Şi, desigur, a adăugat guvernatorul, “punerea bazelor pentru sistemul bancar modern cu reglementare şi supraveghere europeană”, notează MOLDPRES.

Numarul ziarului: 
Nr.23 (392) din 8 iunie 2011