Asigurarea nu acceptă bătrâneţea

Vârsta înaintată reduce şansele de asigurare la plecarea peste hotare. Aceasta este concluzia la care am ajuns după analiza şi discutarea situaţiei la acest capitol cu mai muţi actanţi în domeniu. Am constatat că nu toate companiile acceptă clienţi trecuţi de 65 ani pentru a le oferi asigurare medicală la plecarea peste hotare.

„Asigurarea medicală pentru străinătate protejează interesele patrimoniale ale Asiguratului, referitor la cheltuielile neprevăzute şi suplimentare precum şi la pierderile create în urma accidentului sau îmbolnăvirii inopinate a Asiguratului”, informează www.asigurare.md, un site specializat în asigurări.

Se pare însă că cei trecuţi de 65 ani trebuie să caute un pic mai mult acest tip de asigurare pe piaţă decât populaţia din altă categorie de vârstă.

Alexandru Zgardan, preşedinte al companiei “Garanţie” susţine că acordarea asigurărilor la plecarea peste hotare persoanelor de peste 65 ani este o problemă în R. Moldova, deoarece multe companii refuză să acorde o astfel de asigurare persoanelor trecute de 65 ani.

“Compania “Garanţie” refuză asigurarea persoanelor de peste 65-70 ani (în funcţie de starea sănătăţii). Asta deoarece riscurile asigurării persoanelor de această vârstă sunt mari. Chiar dacă se întâmplă să avem asemenea solicitări, sugerăm clienţilor să se adreseze companiilor care prestează astfel de servicii, or, în R. Moldova există asiguratori care eliberează asemenea poliţe. Reieşind din această situaţie, cred că nu punem clienţii într-o situaţie foarte proastă”, susţine Zgardan.

Întrebat dacă compania nu riscă să fie dată în judecată de clienţi pentru faptul că le-au fost refuzate astfel de servicii, Zgardan a menţionat că potrivit legii cu privire la concurenţă, acest lucru este valabil doar pentru companiile cu situaţie dominantă pe piaţă, iar Compania “Garanţie” încă nu are un asemenea statut.

“În alte state limita de vârstă pentru acordarea acestui tip de asigurare este de 80 ani, însă acolo şi speranţa de viaţă este mai mare comparativ cu Moldova unde spernaţa de viaţă este de 67 de ani”, a declarat Zgardan.

Potrivit lui, aproximativ 1,5% dintre poliţele de asigurare medicală la plecarea peste hotare sunt solicitate de persoane trecute de 65 ani.

Nu poţi primi viză fără asigurare medicală

În baza poliţei se efectuează despăgubirile de asigurare. Fără ea nu poţi primi viză pentru plecarea în străinătate. Este garanţie financiară în caz de survenire a cazului asigurat.

Pentru obţinerea poliţei de asigurare pentru străinătate este necesar de prezentat paşaportul pentru străinătate. Se poate asigura orice persoană fizică cu domiciliu sau reşedinţă permanentă în Republica Moldova care intenţionează să călătorească în străinătate.

Deşi specialiştii în domeniu susţin în unnimitate că trebuie alese cele mai sigure companii de asigurări, acest sfat nu poate fi aplicat întru totul deoarece în R. Moldova doar câteva companii oferă asigurare persoanelor ce au atins vârsta de 65 ani.

Până la sfârşitul lunii septembrie 2013, la Centrul Comun de Vize din Chişinău au fost depuse mai mult de 17,6 mii de cereri pentru vize. Sigur, nu pretindem că acesta este numărul total al cererilor de vize depuse, doarece în Moldova mai sunt reprezentanţe diplomatice şi ale altor state. Utilizăm aceste cifre ca fiind cele mai relevante în acest domeniu.

Merită de menţionat că prin intermediul agenţiilor de turism şi operatorilor de turism, în ianuarie-septembrie 2013 au plecat în străinătate 140,4 mii de turişti şi excursionişti, majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (98,1%).

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la începutul anului 2013, în Republica Moldova locuiau 544,4 mii persoane în vârstă de 60 şi peste 60 de ani. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani constituie 15,3%.

“Cu referire la mortalitatea vârstnicilor, menţionăm că principalele cauze de deces sunt bolile aparatului circulator (70,4% din totalul decedaţilor din această grupă de vârstă), tumorile maligne (12,7%) şi bolile aparatului digestiv (6,7%)”, se arată în datele BNS.

După 65 ani – tarife de 4 ori mai mari

Teodor Ungureanu, vicepreşedintele Societăţii de Asigurare „Acord Grup” a declarat că Compania de asigurări pe care o reprezintă oferă poliţe de asigurare medicală la plecarea peste hotare persoanelor de până la 74 de ani.

„Doar că pentru persoanele de la 65-69 de ani se aplică un coeficient de 1,75 la tarif, iar pentru cele de la 70-74 ani – de 2,25. Pentru persoanele trecute de 74 de ani nu oferim astfel de servicii”, susţine Ungureanu.

Potrivit lui, în experienţa “Acord-grup” au fost, în total, 3 cazuri de acordare de despăgubiri acordate pe acest tip de asigurare. Despăgubirile nu au depăşit 300-400 de euro.

Veaceslav Cernica, director Ervax Grup, susţine că pentru persoanele din această categorie de vârstă companiile de asigurări măresc tarifele şi de patru ori. Este de înţeles acest fapt, fiindcă persoanele în vârstă sunt cu risc sporit, deoarece morbiditatea şi mortalitatea sunt destul de ridicate.

Potrivit lui, dintre toate poliţele de asigurare medicală peste hotare vândute pe parcursul unui an, doar 1% sunt solicitate de către persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

“Chiar compania noastră a avut câteva cazuri de survenire a riscului. De exemplu, un client de 70 ani a făcut atac cerebral în Germania. Dacă e să ţinem cont de tarifele pentru serviciile medicale peste hotare, atunci comportamentul companiilor de asigurări la acest capitol poate fi uşor explicat, deoarece gradul de risc în asigurările medicale peste hotare este destul de mare. O zi de spitalizare peste hotare ajunge să coste 600-700 de euro. Deseori despăgubirile ajung să depăşească riscurile de 30 mii de euro pe care le acoperă poliţa. În aceste condiţii 1% la 100 din poliţele medicale peste hotare generează 99 la sută din toate plăţile pentru o companie”, a afirmat Cernica.

Întrebat cât de prudente sunt companiile de asigurări în încheierea unei poliţe de asigurare medicale peste hotare fără a solicita informaţii despre starea generală de sănătate a asiguratului, Cernica a menţionat că în Republica Moldova poliţa de asigurare de acest tip exclude stările preexistente.

Potrivit lui, cu ceva timp în urmă, poliţele de asigurare medicală la plecarea peste hotare erau mai generoase şi se practica îndeplinirea unui chestionar pentru a obţine informaţii despre starea sănătăţii asiguratului.

„În general, pot spune că în Moldova prestaţia companiilor de asigurări la capitolul asigurări de sănătate peste hotare este destul de bună comparativ cu alte ţări, chiar şi în raport cu România”, crede Cernica.

Tatiana Solonari

Numarul ziarului: 
Nr.48 (519) din 18 decembrie 2013