„Oscarurile” moldoveneşti în Eco-Energetică!

Aflat la a treia ediţie, Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Din cele 60 de dosare incluse în competiţie, 18 au fost premiate vineri, 6 decembrie. Alte 15 au primit diplome de onoare. Dosarele au fost depuse la 9 categorii, de către persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass-media şi ONG-uri în perioada activă a concursului: 5 iunie – 20 septembrie. Moldova Eco-Energetică este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat, implementat de PNUD Moldova.

Fiindcă au ştiut cum să transforme energia soarelui şi a vântului în energie electrică, pentru că au înţeles că peletele din biomasă sunt mai eficienţi şi mai economi la încălzirea casei, participanţii au avut de câştigat dublu, o dată prin economiile făcute, utilizând metodele alternative de energie regenerabilă şi încă o dată fiind premiaţi în cadrul Galei.

„Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele Uniunii Europene. În acest sens, am aderat la Comunitatea Energetică şi intenţionăm să beneficiem de calitatea de membru al unei Pieţe Energetice Europene integrate. Avem un potenţial enorm în acest sens, care, utilizat eficient pentru binele societăţii şi economiei R. Moldova, în special în zonele rurale, ne va aduce beneficii considerabile. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetăţenilor, precum surse de venit adiţionale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit şi reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător”, a declarat Iurie Leancă, prim-ministru al Republicii Moldova.

Prezenţi la eveniment, oficialii ţării, dar şi cei străini, au ţinut să felicite organizatorii, cât şi participanţii, asigurându-i că vor avea parte de susţinerea acestora şi în continuare.

“Uniunea Europeană este încântată să sprijine această ediţie a competiţiei şi ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetică. Sporirea măsurilor de eficienţă energetică şi dezvoltarea sectorului energiei regenerabile sunt priorităţi cheie în sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Acest proces de reforme necesită participarea activă a tuturor actorilor din Republica Moldova pentru a deveni unul de succes. Vreau să felicit toţi participanţii Competiţiei Moldova Eco-Energetică care au realizat iniţiative şi proiecte de succes”, a declarat Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Vreau să îi felicit pe toţi cu ocazia celei de-a treia ediţii Moldova Eco-Energetică, timp scurt în care aceasta a reuşit să devină un eveniment de rezonanţă ce adună toţi actorii cheie din sector, incluzând reprezentanţi ai Guvernului, sectorului privat, mediului academic, societăţii civile şi ai partenerilor de dezvoltare”, susţine Nicola Harrington-Buhay, reprezentant rezident PNUD Moldova.

“Privatizăm” soarele…

Organizatorii concursului au prezentat istorii de succes ce au fost premiate, acestea fiind variate, de la proiecte în energie solară, eoliană, geotermală, bioenergie, eficienţă energetică sau comunicare a acestor bune practici, la proiecte de iniţiative educaţionale sau de tineret. Un sistem complex este cartea de vizită a lui Anton Port.

Ecologist convins, matematicianul Anton Port din satul Popeasca, Ştefan-Vodă, a “privatizat” vântul şi soarele şi a creat în curtea lui un adevărat complex de energie regenerabilă. Cu ajutorul laboratorului încropit în curtea sa, profesorul îşi irigă grădina, încălzeşte apa şi găteşte fără să scoată un ban din buzunar. Adeptul energiei alternative a început să promoveze utilizarea surselor regenerabile încă acum câteva decenii. “Mi-am făcut serviciul militar în Germania şi într-un sătuc de acolo am văzut un neamţ care tăia lemne cu ajutorul unei mori de vânt. Atunci am decis că îmi voi construi şi eu una, chiar dacă atunci un kilowat-oră costa 4 copeici”, îşi aminteşte profesorul.

Pentru a-şi realiza visul, Anton Port a construit mai multe staţii eoliene pe care le-a cuplat la un motor funcţional. La schimbarea unui singur lanţ fabrică ulei de floarea-soarelui sau macină făină. Cuplată la un generator de 5 kilowaţi, moara de vânt poate tăia lemne.

Vara, motorul acesteia este conectat la un sistem cu ajutorul căruia apa este pompată dintr-un bazin într-o cisternă de patru tone, utilizată apoi la irigarea grădinii. Casa profesorului este situată pe un vârf de deal, de unde nu are acces la apă. Astfel, acesta acumulează apă de ploaie, iar cu ajutorul vântului o ridică în cisternă unde se încălzeşte la soare, iar seara îşi irigă grădina prin metoda picurării. Mecanismul, susţine profesorul, este unul simplu şi poate fi creat de oricine în condiţii casnice.

O altă invenţie a domnului Anton Port este o oglindă parabolică cu diametrul de 2,4 metri. Cu ajutorul razelor solare focusate, familia găteşte bucate. În focarul oglinzii temperatura poate ajunge până la 1500 grade Celsius, astfel că ciorba se găteşte în câteva clipe. Desigur, dispozitivul a fost construit după calcule exacte şi cum jumătate din zilele anului sunt însorite, familia dispune de propria energie fără mari cheltuieli.

Pe lângă aceste invenţii, profesorul a creat şi o mini-uscătorie de fructe, iar curtea lui deseori se transformă în atelier de lucru pentru copii şi studenţi. Pe poarta casei sale stă inscripţia “Centrul energeticii de alternativă”.

…şi transmitem bunele practici mai departe

Şi pentru că bunele practici nu trebuie păstrate doar în curtea casei, Institutul de Informare Continuă a decis să informeze cât mai multe persoane despre metodele prietenoase mediului de obţinere a energiei şi au decis să înceapă cu tinerii, care pot aduce schimbări în viitorul energetic al R. Moldova. Astfel, pe parcursul anului de studii 2011-2012, peste 1500 de elevi au obţinut cunoştinţe în domeniul surselor de energie regenerabilă, în special al biomasei.

“Suntem nevoiţi să muncim numai ca să achităm facturile pentru energie termică şi electrică, carburanţi importaţi la preţuri exagerate, chiar dacă o bună parte din energie poate fi produsă din resurse locale. Dacă elevii vor cunoaşte aceste posibilităţi, în câţiva ani, în R. Moldova s-ar putea crea o industrie de producere a energiei din surse regenerabile”, consideră Simion Caisîn, rectorul Institutului de Formare Continuă.

Activităţile au avut drept scop sensibilizarea elevilor şi părinţilor din mediul rural în privinţa beneficiilor utilizării surselor alternative de energie, cu accent pe tehnologii noi şi eficiente. Cursul experimentat în 38 de instituţii şcolare din opt raioane s-a bazat pe manualul “Surse de energie regenerabilă”, elaborat de IFC.

Reguli pentru producătorii de brichete şi pelete

Şi deoarece creşte numărul utilizatorilor şi producătorilor de energie pe bază de biomasă, Guvernul a aprobat cu două zile înainte de decernarea premiilor o hotărâre prin care obligă etichetarea biocombustibililor solizi produşi în Republica Moldova.

Producătorii de biocombustibili vor trebui să indice pe etichetele produselor comercializate originea şi sursa de obţinere, inclusiv caracteristicile privind aditivii, azotul, sulful, clorul, dar şi caracteristicile cenuşii după ardere. Certificarea biocombustibililor solizi va fi obligatorie începând cu 1 ianuarie 2015. Ea va fi obligatorie pentru toţi producătorii de combustibil din biomasă solidă.

Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid stipulează cerinţele esenţiale de calitate, caracteristicile tehnice, precum şi regulile de plasare pe piaţă a produselor, de supraveghere a pieţei şi evaluarea conformităţii.

Certificarea obligatorie a biocombustibililor solizi are loc la iniţiativa comună a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Ministerului Economiei şi vine ca răspuns la necesitatea de a asigura buna funcţionare a centralelor termice pe biocombustibil instalate în şcoli, grădiniţe, în cadrul proiectului.

În acest sezon de încălzire, deja 100 de instituţii publice rurale au instalate centrale de încălzire cu biomasă, investiţii asigurate din fonduri europene. În ultimii trei ani, numărul producătorilor de brichete şi pelete a crescut de 5 ori, ajungând la 75. Producătorii existenţi de biocombustibil solid din biomasă deţin o capacitate totală anuală de producţie de 120 mii de tone. Această capacitate este mai mult decât suficientă pentru a acoperi necesităţile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituţiile publice cu sprijinul financiar al Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. În aceste condiţii există premize reale pentru creşterea numărului de centrale pe bază de biomasă ce pot fi instalate în Republica Moldova.

Proiectul “Energie şi Biomasă” în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane de euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln. euro) şi PNUD Moldova (560.000 euro).

Competiţia Moldova Eco-Energetică pentru 2014 va fi lansată în prima jumătate a anului viitor.

Alina Cujbă

Numarul ziarului: 
Nr.47 (518) din 11 decembrie 2013